Millainen kinkku jouluksi?

Riippuu mieltymyksistä, ja jouluruokailijoiden määrästä... Suosituin valinta on 8 - 12 kilon painoinen, perinteinen luullinen kinkku. Siitä riittää monelle aterialle joulun jälkeenkin.
Juhlakinkku-nimellä myytävät kinkut ovat 4 - 6 kilon painoisia, luuttomiksi leikattuja ja verkkoon pakattuja.
Juhlakinkkua saa myös potkalla. Juhlakinkku potkalla -nimellä myytävät kinkut ovat yleensä noin 4 - 6 kilon painoisia. Ne sisältävät potkaluun ja ne ovat verkkoon pakattuja.
Edellisiä pienemmät 3 - 5 kilon kinkkurullat ovat luuttomia ja usein myös rasvattomia verkkoon pakattuja joulupaisteja.
Picnic-kinkut, marinoidut porsaanpaistit ja fileerullat ovat verkkoon pakattuja. Nämä ovat yleensä noin 1 - 3 kilon painoisia

Entä jos kinkku on jäässä?

No, se sulatetaan ... hitaasti.Hanki iso pakastekinkku hyvissä ajoin. Pieni kinkku sulaa jääkaapissa 1 - 2 vuorokaudessa, iso kinkku kylmiössä tai muussa kylmässä tilassa 3 - 5 vuorokaudessa.Paistomittarin voi painaa lihapalan paksuimpaan kohtaan jo tässä vaiheessa, ei kuitenkaan luuhun asti. Ennen paistoa kinkku voi hetken odotella huoneenlämmössä. Sopiva kinkun sisälämpötila on + 4 - 10 astetta kypsennyksen alkaessa.

Ja sitten kypsentämään!

Paistaen se käy näin: Pyyhi kinkku kostealla talouspaperilla tai huuhdo se ja kuivaa pinta. Nosta kinkku reunalliselle uunipannulle tai ritilälle uunipannun päälle. Säädä uuni + 125 asteeseen. Pienen kinkun voi kypsentää myös 150 asteen lämmössä. Varaa paistoaikaa 40 - 60 min/kg. Suuren kinkun paistaminen kestää siis lähes koko yön. Seuraa kypsymistä mittarista. Suolatusta kinkusta - aivan samoin kuin tuoreestakin paistista - valuu kypsennettäessä nestettä ja sitä enemmän, mitä kypsempi kinkku. Uunissa nestettä myös haihtuu. Jos haluat hyvin mehevän kinkun, ota se pois uunista mittarin osoittaessa + 75 asteen sisälämpötilaa. Mikäli haluat perinteisen murenevan kypsän kinkun, anna sisälämpötilan nousta + 80 asteeseen. Lämpötila nousee vielä muutamia asteita uunista pois ottamisen jälkeen. Nesteen haihtumista paiston aikana voi vähentää lisäämällä uuniin vettä, joko uunipannulle tai erilliseen astiaan. Myös paistopussin käyttäminen estää haihtumista. Paistoliemenkin saa pussista kätevästi talteen.

Kinkun voi myös keittää!

Rauhallisesti poreilevassa liemessä kinkku kypsyy vieläkin alhaisemmassa lämmössä ja hellävaraisemmin kuin uunissa. Samalla kinkun suolaisuus vähenee ja maku on hyvä, "keitetyn keveä". Keittokinkkua voidaan tarjota sellaisenaan tai se voidaan viimeistellä kuorruttamalla uunissa.Keittonesteen ei tarvitse olla vettä, vaan aivan ihanan makuisia kinkkuja saadaan keittämällä ne puna-, valko- tai omenaviinissä. Liemeen voi lisätä mausteeksi esim. palan inkivääriä, kanelitangon ja kokonaisia neilikoita.Erinomaisen maukas vaihtoehto on keittäminen mustaherukkamehussa: Huuhtele 3 - 4 kilon pikkukinkku ja paina paistomittari paksuimpaan kohtaan. Kuumenna 5 - 7 litran kannellisessa kattilassa 6 - 7 dl vahvaa mustaherukkamehua (mieluiten sokeroimatonta) ja lisää mausteeksi 3 - 4 valkosipulinkynttä, reilu pala tuoretta inkivääriä sekä persiljanoksia. Laita kinkku liemeen ja lisää sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy. Keitä hiljaisella lämmöllä kannen alla kunnes kinkun sisälämpötila on + 75 astetta. Anna jäähtyä joko liemessään tai pois otettuna. Mustaherukkakinkku on pinnalta kauniin tumma sellaisenaan. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa keitinliemestä valmistetun kastikkeen kanssa.

Kuorrutetaan ja koristellaan

Ota verkko tai kamara pois vasta jäähtyneestä kinkusta. Se tavanomaisin kuorrutus syntyy sivelemällä sinapilla, ripottelemalla korppujauhoja ja pistelemällä kokonaisia neilikoita koristeeksi. Vaihtelu virkistää varmasti.Valitse ensin jokin seuraavista sivelyyn: Vahva sinappi Sinappi + keltuainen -seos Sinappi + siirappi -seos Omenamarmeladi tai kiinteä -sose Ripottele sinapin päälle: Korppujauhoja Seesaminsiemeniä Hienonnettuja maissihiutaleita Jauhettuja manteleita tai Hapankorppujauhelmaa Paista kuorrutettua kinkkua + 225 asteisessa uunissa n. 10 min, jotta kuorrutus saa lisää väriä ja tulee kestäväksi. Väri paranee, jos lisäät jauhotukseen hiukan fariinisokeria.Kinkun koristeluun käyvät vaikka kuivatut, paistetut omenarenkaat, joiden keskelle ripotellaan rosépippureita

Pisteeksi iin päälle...

Kastike!
Paras kastike kinkulle on kevyt ja hedelmäinen, vaikkapa appelsiinimehusta valmistettu kastike:
2 dl appelsiinimehua
2 dl kinkunpaistolientä (laimennettuna)
2 rkl balsamiviinietikkaa tai muuta viinietikkaa
2 tl sokeria tai 1 tl hunajaa
hiukan tuoretta inkivääriä lastuina
3 rkl Maizena-suurustetta

Ja mustaherukkakinkulle herukkainen:
6 dl siivilöityä keitinlientä
5 rkl Maizena-suurustetta
mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
kokonaisia viinimarjoja

Kuumenna kattilassa kypsennysliemi (ja appelsiinimehu). Ripottele joukkoon suuruste samalla sekoittaen. Anna kiehua noin minuutin. Mausta. Lisää lopuksi joukkoon viinimarjoja (tai viinietikka).

Turvallista ruokajuhlaa!

Noudata hyvää keittiöhygieniaa ja vältä pitkien ateriointiaikojen karikot! Kuljeta kinkku suoraan kaupasta kotiin - älä katkaise kylmäketjua.
Säilytä jääkaapin kylmimmässä osassa.
Muista pestä käsiä.
Älä käytä pesemättömiä välineitä
Pidä työpöytä siistinä.
Jäähdytä tähteet heti.
Älä päästä raakaa ja kypsää ruokaa tai niiden käsittelyyn käytettäviä välineitä kosketuksiin.
Kypsä kinkku ei kestä pitkiä säilytyksiä huoneenlämmössä. Viipaloi siis sopiva määrä aterialle ja vie kinkku viivyttelemättä kylmään.

Lähde: www.finfood.fi/lihatiedotus

Katso myös:KINKKUSANASTO!!


Edelliselle sivulle! Etusivulle!